Mgr.Petra Sanigová - Diela zamerané na mandaly

(rozhovor)

 Rozprávali sme sa s talentovanou rozvíjajucou sa výtvarníčkou Petrou Sanigovou, ktorá nám v tomto rozhovore poodkryje jej tvorbu mandál.
 
Čo ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ?

Maľovaniu sa venujem od detstva, vždy som rada kreslila, maľovala, tvorila a mala rada umelecké a dizajnové veci. Môj ocino pracoval ako umelecky kováč a zámočník, takže som s umením žila od útleho detstva a zaujímala sa o všetko pekné a umelecké. Vyštudovala som strednú školu so zameraním na textilný dizajn. V tom čase som rada maľovala aj zátišia, krajinky, staré historické budovy, ale tiež abstraktné obrazy. Po skončení školy som sa zamestnala a po čase študovala vysokú školu. V kútiku srdca a z celej duše som mala stálu túžbu a potrebu venovať svoj voľný čas tomu, čo ma baví, napĺňa a robí šťastnou.

Predpokladám, že ťa aj niekto „učil. Kto to bol? A, čo ti to dalo ?

Na stredne škole to boli skvelí profesori, čo ma viedli k umeniu a tvorbe - som im za to veľmi vďačná. No a pred časom som sa rozhodla môj talent rozvíjať ďalej. Po talentovom výbere som dostala možnosť navštevovať súkromné hodiny maľovania v BEAUTIFUL ART gallery pod
vedením umelca Didier Le Mar©.
Som veľmi vďačná za túto možnosť, za to, že ma učí, vedie a pomáha mi v mojej ceste rozvoja človek s veľkým srdcom a s dlhoročnými skúsenosťami.
 


Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu?

Momentálne je moja tvorba zameraná na maľovanie mandál a energetických obrazov. Taktiež veľmi rada tvorím veci z dreva v kombinácii s minerálnymi kameňmi.

Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ?

Maľujem akrylovými farbami, plus používam v mojej tvorbe aj minerálne kamene. Veľmi rada mám aj kreslenie s ceruzkou.

Čo, alebo koho považuješ za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov?

Záleží od toho, pre koho maľujem obraz - mandalu, či už je to osobná alebo partnerská mandala, alebo si zákazník želá mandalu s konkrétnym zámerom. Vždy sa snažím nacítiť sa na daného človeka, alebo zámer a potom to ide už samé.

Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze?


Je to veľmi individuálne, ak je to menší obraz (mandala) tak niekoľko dní, ak niečo väčšie a zložitejšie, tak samozrejme potrebujem viac času, niekedy aj mesiac a viac. Ale vôbec si nedovolím povedať koľko presne, je to ozaj veľmi individuálne. Taktiež si potrebujem vyhradiť čas, aby som mohla v pokoji tvoriť. No a asi ako každý, kto sa venuje tvorbe a umeniu, tak aj ja pri tvorbe strácam pojem o čase.
 


Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdá?

Celkovo som hrdá na moju tvorbu a na to, že môžem ľuďom robiť touto cestou radosť. Ale samozrejme jednu moju srdcovku mám u mňa doma.

Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno, ktoré ?

Nemám nijaký konkrétny vzor, no veľmi si vážim a obdivujem ľudí, ktorí nás dokážu naplniť pozitívnou energiou a láskou. Taktiež milujem prírodu a neskutočne si vážim jej múdrosť a energiu.


Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe?

Pre mňa je najväčší úspech dokončený obraz, spokojnosť, láskavosť a vďačnosť ľudí, keď sa naň pozrú. Keď sa ľuďom moje obrazy páčia a keď ich napĺňajú vnútorným pokojom, šťastím, radosťou a láskou.

Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?

Určite áno, ale nedovolím si osobne povedať, aká by to mala byt hranica. Je to podľa mňa veľmi individuálne, myslím si, že sa to nedá len tak ľahko určiť. No určite by umelec mal mať zvladnutú techniku kreslenia a maľovania, ktorej sa venuje.
 

 
Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty?

Myslím si, že je veľa šikovných maliarov a umelcov. V dnešnej modernej dobe máme veľa možností vidieť a tvoriť, či už maliarskú, ale aj inú umeleckú tvorbu v podstate všade vôkol nás.

Viem o tebe, že pracuješ na mandalách ? Vieš nám o tom prezradiť niečo bližšie?

Tvorba mandál ma veľmi napĺňa radosťou a láskou. Pretože touto cestou môžem ďalej šíriť pozitívnu energiu a vnášať medzi ľudí pokoj a dobro. Maľba je o energii a každá mandala má inú energiu tak, ako každý človek. Preto definovať mandalu je veľmi komplikované, vibrácia človeka sa sama o sebe mení a strieda, snažím sa, aby prostredníctvom mojich mandál táto vibrácia ostala v rovine dobra a radosti. A to je aj cesta mojich mandál sú to mandaly dobra.
Vážení čitatelia, verím, že som vám aspoň trošku objasnila moju tvorbu, čo vlastne mandala znamená, čo dokáže a čo je jej najhlbším poslaním.

Akú hudbu si púšťaš, keď tvoríš a prečo?

Pri tvorbe rada počúvam relaxačnú, harmonickú alebo meditačnú hudbu, ale taktiež aj romantickú hudbu. A niekedy mám rada úplne ticho. Veľmi záleží od toho, aký obraz - mandalu tvorím.
 


Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil?

Páčia sa mi obrazy rôznych umeleckých smerov, no hlavne také, z ktorých sála pozitívna energia. Čiže nemám vyhradený žiadny konkrétny výtvarný smer.

Čo by si chcela na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?

Vážení a milovaní čitatelia, z celého srdca vám želám, aby ste zistili, čo vás v skutočnosti najviac napĺňa, baví a čo vám robí v živote najväčšiu radosť a ak ste to už aj zistili, tak vám želám, aby ste mali možnosť sa tomu s láskou venovať. Veľmi pekne vám ďakujem za vašu pozornosť a za prečítanie si tohoto
článku až do konca. Vážim si toho, že ste mi darovali svoj voľný čas. Želám nám všetkým krásny, láskyplný a pozitívny čas.
 
 
 
 
 

Diela autorky si môžete zakúpiť, alebo objednať na zakázku exkluzívne v BEAUTIFUL ART grand gallery.

Objednávky prijímame na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

 

Autor článku: BEAUTIFUL ART grand gallery     Copyright ©  2023 / Všetky práva vyhradené

 

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar