Miroslava Palkovová - Kreslenie je pre mňa veľmi inšpirujúce a maľujem s veľkým elánom

(rozhovor)

Rozprávali sme sa s talentovanou rozvíjajúcou sa výtvarníčkou Miroslavou Palkovovou, ktorá nám v tomto rozhovore opísala jej začiatky a doterajší posun v tvorbe. 

 1. Čo ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ?  

Odpoveď :
Kreslenie a maľovanie mám veľmi rada.  Mix media obrazy tvorím od roku 2019 a naplno sa tomu venujem teraz aj prostrednictvom výtvarného kurzu od BEAUTIFUL ART gallery pod vedením umelca Didier Le Mar. Bola som prijata po zvládnutí taletoviek. 

2. Predpokladám, že ťa aj niekto „učil“. Kto to bol? A čo ti to dalo ? 

Odpoveď :   
Áno, učil a stále ma učí umelec Didier Le Mar, s ktorým som absolvovala výtvarný kurz, kde som sa naučila základy kreslenia, perokresby a maľovania a pokračujem ďalej v kurze ale vo vyššom stupni.

3. Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu? 

Odpoveď :   
Na túto otázku sa mi ťažko odpovedá, pretože maľovaniu a kresleniu sa venujem veľmi krátko, no možno je to precíznosť pri kresbe.

4. Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ? 

Odpoveď :  
Blízka mi je ceruza, pero aj maľba. Mám cieľ vedieť dať na plátno, či papier to, čo vidím a čas ukáže, ktorá technika mi sadne najviac.


 

5. Čo alebo koho považujes za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov? 

Odpoveď :  
Samotnou múzou je pre mňa výzva. Výzva zvládnuť niečo novšie a ťažšie, keďže som začiatočník. Ale príroda, jej krásy a úchvatné úkazy sú veľmi inšpiratívne.
 

6. Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze? 

Odpoveď :  
V mojom prípade je to naozaj veľmi individuálne. Stalo sa mi, že som obraz namaľovala za jeden deň, no pri kresbách to trvá oveľa dlhšie. Taktiež záleží aj od množstva času, ktorý mám na tvorbu, či sa tomu môžem venovať celý deň, či iba hodinu, dve. No kresba by mi trvala možno týždeň.


 

7. Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdá? 

Odpoveď :
Na každý jeden, keďže som začiatočník.
 

8. Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno ktoré ? 

Odpoveď
Páčia sa mi Rembrandtove obrazy, no vzorom by som ho  nenazvala. Nesnažím sa napodobňovať, skôr skúšam spôsoby a ťahy, ktoré mi vyhovujú pri maľbe.  V prípade kresieb sa mi veľmi páči tvorba Silvie Mahdal a  pán Didier Le Mar ma okrem iného oslovil farebnosťou obrazov.

9. Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe? 

Odpoveď : 
To, že som prekročila svoje hranice a začala maľovať a kresliť, že som uverila tomu, že mám na to talent a dokážem to.


 

10. Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?

Odpoveď :  
Môžem hovoriť iba za seba a ja konkrétne som prekročila hranicu strachu, či na niečo také veľké mám a či to zvládnem, keďže som začiatočník a veľmi veľa ľudí je talentovaných a nadaných. . No pokiaľ to neskúsim, tak to nezistím.
 

11. Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty?

Odpoveď :  
Určite sú ľudia, ktorí umenie oceniť vedia aj mu rozumejú. Majú talenty a dary od Boha a ja si netrúfam súdiť, kto aký je umelec, keďže sama sa všetko ešte len učím. Samotné umenie je široké spektrum prejavu človeka a každý to chápe inak. Je to veľmi individuálne.


12. Viem o tebe, že momentálne pracuješ na dielach k svojej výstave. Vieš nám o tom prezradiť niečo bližšie?

Odpoveď :  
Áno, mala by som mať výstavu svojich diel a s najväčšou pravdepodobnosťou to bude výstava mojej doterajšej tvorby. No zatiaľ podrobnosti dohodnuté nie sú, tak sa bližšie vyjadriť neviem, pretože ešte pracujem na dielach. 


 

13. Akú hudbu si púšťaš keď tvoríš a prečo?

Odpoveď :  
Veľmi záleží od toho ako sa cítim, keď idem tvoriť. Niekedy je to hudba, ktorej tóny harmonizujú moje energetické telo, hudbu, ktorú počúvam pri meditáciach, alebo aj moderné pesničky, ktoré so mnou v danej chvíli rezonujú. No boli aj také dni, kedy som bola v tichu a zahĺbila sa do seba.
 

14. Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil? 


Odpoveď :   
Páčia sa mi rôzne výtvarné smery no možno obľúbený je impresionizmus. Ale v každom prípade je pre mňa dôležité, aby som videla, čo obraz znázorňuje a v prípade abstraktu ma musia osloviť farby a vyžarujúca pozitívna energia.

15. Čo by si chcela na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?

Odpoveď
Aby tvorili, ak majú chuť tvoriť, lebo keď sa to podarilo mne, tak to určite zvládnu aj iní. Treba využiť svoje talenty, nenechať ich bez povšimnutia, pretože sú to dary a tie si treba ceniť, ukázať, čo v človeku je a možno sa objaví nejaký novodobý "Rembrandt". 

 

Diela výtvarníčky Miroslavy Palokovovej  si môžete zakúpiť alebo objednať na zákazku exkluzívne v BEAUTIFUL ART grand gallery.

Objednávky prijímame na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

 

Autor článku : BEAUTIFUL ART grand gallery  /   Copyright ©  2023 

 

 

 

Autor článku : BEAUTIFUL ART grand gallery  / Copyright ©  2023 Všetky práva vyhradené 

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar