Denisa Šoltysová - Rada pracujem vo svojich dielach so svetlom a snažím sa aby moje diela mali hĺbku

(rozhovor)

 Rozprávali sme sa s nadanou rozvíjajúcou sa výtvarníčkou Denisou Šoltysovou, ktorá nám v tomto rozhovore opísala svoje aktuálne pociti a jej umelecku transfotmáciu. 
 
 
1. Čo ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ? 
 
Odpoveď : Maľujem a kreslím od malička, je pravda, že ako malá som omaľovánky neznášala, hnevalo ma, že musím maľovat iba to čo je tam nakreslené. Moja mamina mi vždy hovorila "tak si nakresli niečo sama" a tak to šlo celé detstvo. Takže môžem povedať v skratke, že k maľovaniu ma doviedla moja mama a moja zanovitosť kresliť lepšie a lepšie.
 
 
2. Predpokladám, že ťa aj niekto „učil“. Kto to bol? A čo ti to dalo ? 
 
Odpoveď : Nikto ma neučil, všetko som sa učila sama, som samouk. Je pravda, že veľa sa ešte musím učiť a preto som šla do kurzu kde ma teraz učí renomovaný umelec Didier Le Mar ©. Som šťastná, hrdá a aj mám trochu strach čo nové príde, je to výzva, ale nebránim sa ničomu, rada pohltím všetky informácie o maľovaní a kreslení, ktoré posunú v mojej tvodbe ďalej.
 
 
 Autor: Denisa Šoltysová                                                            
 
 
3. Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu? 
 
Odpoveď : Ťažko povedať, maľujem všetko, čo vidím, čo ma zaujalo a hlavne to, na čom sa niečo nové naučím. Rada skúšam nové veci a robí ma to šťastnou.
 
 
4. Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ? 
 
Odpoveď : Najradšej maľujem akrylom a olejom, pričom používam štetce a špachtle. Ale nebránim sa ani iným technikám ako je maľovanie živicou atď. Všetko záleži od témy a samotnej myšlienky obrazu. Rada pracujem so svetlom v mojich dielach, čiže snažím sa v tom zdokonaliť. 
 
 
5. Čo alebo koho považuješ za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov? 
 
Odpoveď : To sama neviem, nemám nikoho obľúbeného z významných umelcov. Ale moja malá múza je môj malý synček. Od neho čerpám energiu a on mi niekedy v rámci hry vnukne vždy skvelý nápad.  
 
 
Autor: Denisa Šoltysová                                                                                      
 
 
6. Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze? 
 
Odpoveď : Je to naozaj individuálne. Ale ak pri obraze rozjímam a som ako keby v inej dimenzií dokážem jeden obraz maľovat aj 8 hodín v kuse. Ak mi to pravdaže čas dovolí. Iné niekoľko dní napríklad keď maľujem živicou.
 
 
7. Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdá? 
 
Odpoveď : Na všetky. Každým jedným obrazom som sa učila a zdokonaľovala. Hrdá som aj na tie prvé, čo vyzerali ako od môjho 6 ročného syna.
 
 
8. Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno ktoré ? 
 
Odpoveď : Nemám žiaden vzor. Umelcov je veľa a mne sa páčia všetky diela. Každý je iný, každý je originálny. Ako vzor beriem každé dielo, ktoré vo mne vyvolá nejaký pocit. 
 
 
Autor: Denisa Šoltysová                                                                                    
 
 
9. Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe? 
 
Odpoveď : Asi to, že som to ako samouk dotiahla až takto ďaleko. Som hrdá na to, že som mala svoju prvú výstavu v Bardejove a na to že ma učí tak geniálny umelec ako je Didier Le Mar ©.
 
 
10. Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?
 
Odpoveď : Určite nejaká je. Umelec musí o maľovaní niečo vedieť, nedá sa všetko hneď ako si niektorý myslia. No a ja sa tu hranicu teraz pokúšam nájsť a dosiahnuť to aby som šla až cez. 
 
 
11. Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty?
 
Odpoveď : Je strašne veľa umelcov a maliarov, ktorí maľujú. Záleží či to maľujú od srdca alebo len pre peniaze. Mňa fascinovala práca renesančných maliarov. Abstrakty ako sú machule a rozliata farba na plátne to dokáže namaľovať veľa ľudí. Mám rada abstrakt, ale musí v ňom byť niečo aj reálne, čo dáva zmysel a pohladí nie len dušu ale aj oko.
 
 
12. Viem o tebe, že momentálne tvoríš nové diela. Vieš nám o tom prezradiť niečo bližšie?
 
Odpoveď : Momentálne sa venujem kurzu kde sa učím nové veci. Ale popritom si ďalej maľujem. Takže uvidíme, čo čas prinesie. Ale mám z toho skvelý pocit. 
 
 
Autor: Denisa Šoltysová                                                               
 
 
13. Akú hudbu si púšťaš keď tvoríš a prečo?
 
Odpoveď : Kedy ako, niekedy potrebujem ticho. Ale inokedy si púšťam pesničky na celý dom, čerpám z hudby tú silu. Ale je to rôzne tiež záleží od toho, aký obraz idem maľovať. Pesnička má vždy dostane do určitej atmosféry, ktorú potrebujem.
 
 
14. Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil? 
 
Odpoveď : Asi nemám nejaký konkrétny smer. Maľujem čo príde, čo chcem ja a čo ma zaujme, či je to na štýl abstraktu, pop art atď. Ale to by som sa chcela v tomto kurze naučiť. Zistiť kam sa uberám, akým smerom a tomu sa naplno venovať.
 
 
Autor: Denisa Šoltysová                                                                    
 
 
15. Čo by si chcela na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?
 
Odpoveď : Aby si každý šiel za svojím snom. Nenechať sa odradiť ľuďmi ktorý sa do umenia absolútne nerozumejú. Stáť si pevne za svojim. A hlavne ak ide o umenie neprestať s tým nikdy, už len kôli tomu nadprirodzenému pocitu šťastia pri maľovaní. A ešte je dobré mať priateľov, ktorí sú pri vašom umení ako potrebná farba, bez ktorej nenamaľujete nič a ja ich mám. Len kvôli nim som teraz v tomto kurze. A za to im ďakujem. 
 
Autor: Denisa Šoltysová                                                                        
 
 
Autor: Denisa Šoltysová 
                                                                    
 
Autor: Denisa Šoltysová                                                                           
 
 
Autor: Denisa Šoltysová                                                                          
 

 

Autor článku: BEAUTIFUL ART grand gallery     Copyright ©  2023 / Všetky práva vyhradené

 

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar