Alena Končálová - Je mi blízky romantický a jemný štýl kresby. Milujem farby, ich dynamiku a atmosféru, ktorá ma veľmi upokojuje

(rozhovor)

 Rozprávali sme sa s talentovanou rozvíjajúcou sa výtvarníčkou Alenou Končálovou, ktorá nám v tomto rozhovore opísala jej výtvarný vývoj a filozofiou pri tvorbe. 
 
1. Čo ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ?  
 
 Odpoveď :  Maľovala a kreslila som prakticky od detstva. V puberte som navštevovala ZUŠ v Banskej Bystrici. Študovala som a pracujem v zdravotníckom sektore. K maľovaniu som sa dlhšiu dobu nedostala. Pred pár mesiacmi som zistila, že mi maľovanie veľmi chýba a tak som začala opäť tvoriť. 
 
2. Predpokladám, že ťa aj niekto „učil“. Kto to bol? A čo ti to dalo ? 
 
 Odpoveď :  Áno. V Banskej Bystrici na ZUŠ nás viedol Mgr. art. Marek G.  Prvý krát som sa oboznámila s olejomaľbou a možnosťou vlastnej tvorby. Momentálne navštevujem kurzy, ktoré ponúka BEAUTIFUL ART grand gallery pod vedením umelca Didier Le Mar ©. Vďaka nemu som v sebe opäť objavila vášeň pre maľovanie, pokoj, pohodu a radosť, ktorú mi prináša. Som vďačná, že napriek tomu, že som sa maľovaniu dlhé roky nevenovala, nemala som definovaný štýl maľovania, či kreslenia, poznala som prakticky len základy, našiel vo mne talent a pomáha mi ho ďalej rozvíjať. Veľmi oceňujem jeho prístup, rady a pomoc. Necháva mi voľné ruky a tak je moja tvorba absolútne autentická.
 
 
 
3. Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu? 
 
 Odpoveď :  Je mi blízky romantický a jemný štýl kresby. Milujem farby, ich dynamiku a atmosféru, ktorú tvoria, a tak sa ich snažím v každom diele vkusne zakomponovať. Páči sa mi aj kombinácia ceruzky s farbičkami, suchým pastelom alebo akvarelom. 
 
4. Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ? 
 
  Odpoveď :  Donedávna som najviac obľubovala akvarel. Dnes ma najviac baví a napĺňa kresba ceruzkami a do nej maľovanie farbičkami a suchým pastelom. Som len na začiatku svojej vlastnej tvorby a je možné, že sa to bude meniť. Som otvorená učiť sa rôznym technikám maľby. 
 
5. Čo alebo koho považuješ za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov? 
 
  Odpoveď :  Pre mňa je asi najväčšou inšpiráciou život ako taký, len preto že sa stal. Obdivujem výnimočnosť a inakosť v prírode, v zvieracej ríši, ale aj v živote ľudí.
 
 
 
 
6. Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze? 
 
  Odpoveď :  Je to samozrejme individuálne. Závisí to od mnohých faktorov. V neposlednom rade aj od duševnej pohody a miery vyčerpanosti. Na každom diele si dám naozaj záležať. Zvykne mi to trvať asi týždeň až dva.
 
 
7. Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdá? 
 
  Odpoveď :  Som hrdá na každý obraz, ktorý vytvorím. Pri všetkých vnímam postupný progres a všetky mi robia obrovskú radosť.
 
8. Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno, ktoré ? 
 
  Odpoveď :   Páčia sa mi diela od Van Gogha, Moneta, Edvarda Muncha, Degasa, Cézanna, Matissa, Klimta aj Turnera. Obdivujem atmosféru, cit a emóciu, ktorú v sebe nesú. Taktiež používanie, miešanie a narábanie s farbami.
 
 
 
 
9. Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe? 
 
 Odpoveď :  Za svoj najväčší úspech v tvorbe považujem, že sa opäť naplno venujem kresleniu. Navštevujem hodiny s umelcom Didier Le Mar ©, že progresujem a postupne nachádzam svoj štýl kresby, alebo maľby. 
 
10. Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?
 
  Odpoveď :  Určite existuje. Myslím si, že maliar, alebo výtvarník by mal mať o umení ako takom pár vedomosti. Mal by mať tiež zvládnuté rôzne techniky a mal by mať vlastnú autentickú tvorbu. Samozrejme, že by mal mať odmaľované viacero obrazov a taktiež si myslím, že je obrovskou výhodou byť vedený nejakým skúseným maliarom, ktorý je ochotníý jeho diela prezentovať. Nemyslím si, že každý kto kreslí a maľuje je automaticky hneď plnohodnotným umelcom. Taktiež mám názor, že aj človek, ktorý nemá umelecké vzdelanie môže vystavovať a byť kvalitným umelcom, či výtvarníkom, no musí mať rozvinutý talent. 
 
11. Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty?
 
  Odpoveď :  Vnímam to ako veľmi individuálne. Ľudia, pre ktorých je výtvarné umenie vášňou určite rozumejú výtvarnému umeniu. Myslím si, že pokiaľ majú vo svojich dielach dušu naberá to na celkovej hodnote.
 
12. Viem o tebe, že momentálne pracuješ na nových dielach, ktoré tvoríš na súkromných výtvarných hodinách sú zadania náročné? Vieš nám o tom prezradiť niečo bližšie?
 
  Odpoveď :  Áno, pracujem na svojich nových dielach. Nachádzam radosť v zvieracej ríši, momentálne ma fascinujú mačky. Ich nádherný výzor, ale aj správanie. Myslím, že sa od nich máme čo učiť a každé zviera ale aj rastlina nám ukazuje ako žiť vyrovnanejší život. Treba sa len zastaviť a pozorovať ich výnimočnosť.  
 
 
 
 
 
 
 
13. Akú hudbu si púšťaš keď tvoríš a prečo?
 
  Odpoveď :  Úprimne, pri tvorbe mám najradšej ticho. V tichu sa viem najlepšie naladiť sama na seba a počúvať svoj vnútorný hlas, čo a ako chce dostať na papier, či plátno. Veľakrát mi hudba príde pri tvorbe rušivá, avšak mám aj chvíle kedy potrebujem nakopnúť a si pustím napríklad Pink Floyd alebo Chemical Brothers.
 
14. Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil? 
 
  Odpoveď :  Páči sa mi impresionizmus, postimpresionizmus, fauvizmus, expresionizmus ale aj romantizmus. Ako som spomínala už vyššie, obdivujem atmosféru, cit a narábanie s farbami. Častokrát atmosféra nie je celkom pozitívna u mnohých autorov, napriek tomu je úžasné ich vyjadrenie. 
 
15. Čo by si chcela na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?
 
  Odpoveď :  Každému čitateľovi by som chcela odkázať, aby sa venoval tomu, čo ho napĺňa. Je jedno, či je to práca alebo rôzne koníčky. Každému prajem aby v tom svojom našiel vždy radosť a naplnenie a nech sa nedá odradiť negatívnymi rečami ostatných ľudí. Nech sa duša každého jedného raduje z toho, čo miluje. 
 
 
 

 

Autor článku: BEAUTIFUL ART grand gallery     Copyright ©  2023 / Všetky práva vyhradené

 

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar