Denisa Ďuričeková - Mám rada realizmus a akrylové techniky

(rozhovor)

Rozprávali sme sa so začínajúcou výtvarníčkou Denisou Ďuričekovou, ktorá nám v tomto rozhovore opísala svoju doterajšiu tvorbu akrylom a lásku k prírode. 
 
 
 
Čo a ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ?  
 
Odpoveď :  Maľovať som začala počas leta, keď sme sa presťahovali na dedinu a robila som rôzne tvorivé aktivity so synom. Je to vyše päť rokov, čo sa snažím zdokonaľovať v maľbe akrylom. Chodila som aj na základnú umeleckú školu, kde ma prijali po absolvovaní talentových skúšok. Po základnej škole som sa výtvarníctvu venovala len sporadicky. Rada som kreslila hnedým uhľom.
 
Predpokladám, že ťa aj niekto „učil“. Kto to bol? A čo ti to dalo ?  
 
Odpoveď :   Na základnej škole ma viedla učiteľka výtvarnej výchovy, ktorá podporovala môj talent zasielaním mojich prác na súťaže, odporúčala ma na základnú umeleckú školu na Kováčskej v Košiciach, kde som po absolvovaní talentových skúšok chodila nasledujúce dva roky, no bohužiaľ škola sa musela presťahovať a ja som už ďalej nemohla pokračovať. No neprestala som celkom s výtvarníctvom. Kreslila som aj ďalej, a to hlavne hnedým uhlom. Kreslila som hlavne zvieratá. Od roku 2021 sa učím pod vedením umelca Didier Le Mar ©  na súkromných výtvarných hodinách od BEAUTIFUL ART gallery. 
 
Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu? 
 
Odpoveď : Pre moju tvorbu je typický realizmus. Rada maľujem krajinky, voľne žijúce zvieratá. Snažím zachytiť atmosféru tak, ako ju cítim a aby ju cítil aj ten, kto sa na obraz pozerá.
 
 Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ? 
 
Odpoveď :  Pri tvorbe najviac obľubujem akrylové farby, kresbu hnedým uhľom a páči sa mi aj práca s akvarelom.
 
Čo alebo koho považuješ za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov? 
 
Odpoveď :  Mojou múzou je nekonečná studnica inšpirácie a tou je príroda. Jej rozmanitosť a farby.
 
 
Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze? 
 
Odpoveď :  Priemerne maľujem obrazy niekoľko dní. Hodinovo sa pohybuje práca okolo 20-25 hodín. Samozrejme sú obrazy, ktoré som namaľovala skôr. Najdlhšie som zatiaľ maľovala obraz približne 50 hodín. Je potrebné dodať, že v tom nie je čas plánovania samotnej maľby. 
 
Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdá? 
 
Odpoveď :  Som hrdá na všetky obrazy, ktoré som namaľovala. V každom jednom je kúsok zo mňa, mojich myšlienok, pocitov. Medzi obľúbené patrí ""Zakotvená v čase". Inšpiráciou bolo jedno autistické dievčatko. Loďka predstavovala jej svet a laná s kotvou jej rodinu, ktorá ju miluje, chráni a podporuje. 
 
 Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno ktoré ? 
 
Odpoveď :   Neviem, či mám vzory, no páči sa mi tvorba a technika košickej maliarky Zuzany Roskoványiovej, ako aj tvorba jej otca Štefana Roskoványiho
 
 
Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe? 
 
Odpoveď :  Za úspech považujem to, že niektorí ľudia spoznávajú môj štýl maľby. Citujem: "... keď som zbadala obraz, hneď som si pomyslela, že si to maľovala určite ty..."
 
Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?
 
Odpoveď :  Podľa mňa hranice pre výstavy malieb neexistujú, maliar by mal na to dozrieť. Hranice si určujeme sami.
 
Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty?
 
Odpoveď :  Výtvarné umenie je v každej dobe aj v súčasnosti špecifické dobou, v ktorej žijeme. Každý maliar vníma umenie inak a vyjadruje to maľbou inak. Páčia sa mi klasické diela ako portréty, krajinomaľby, moderná maľba, ale aj abstraktné umenie. A určite sa nájdu aj diela, ktoré sú mnou nepochopené. To však neznamená, že minulá, súčasná ani budúca generácia nerozumie umeniu.
 
Viem o tebe, že momentálne pracuješ na dielach, ktoré ťa posúvajú v tvorbe. Vieš nám o tom prezradiť niečo bližšie
 
Odpoveď :  Momentálne pracujem na dielach, ktoré posúvajú moju tvorbu bližšie k realizmu až hyperrealizmu. Je to môžné dosiahnuť správnou technikou, pozorovaním svetla a tieňov a v neposlednom rade je to príprava a miešanie farebných odtieňov. K tomuto cieľu by som sa chcela posunúť pod vedením umelca Didier Le Mar ©, ktorého znalosti mi prinesú nové poznatky a rozšíria možnosti maľby.
 
Akú hudbu si púšťaš keď tvoríš a prečo?
 
Odpoveď :  V minulosti som si pri tvorení púšťala koncert skupiny Metallica z Woodstocku 99. Dnes tvorím skôr v tichu, aby som počula, čo sa deje v dome (mám dvojročného syna a väčšinou maľujem, keď spí).
 
Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil? 
 
Odpoveď :   Impresionizmus. Fascinuje ma, ako maliari vystihnú danú chvíľu pocitovo tak, že nie je potrebné maľovať detaily a vidíte, čo je na obraze a cítite aj emóciu, ktorú maľbou chcel maliar vyjadriť. Je to hra farieb, pocitov, pohybu.
 
Čo by si chcela na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?
 
Odpoveď :   Obklopujte sa umením. Či už ho tvoríte alebo ho obdivujete.

 

  

 

Autor článku: BEAUTIFUL ART grand gallery     Copyright ©  2021

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar