Romana Štefíková - Zbožňujem Cosplay pre jeho rozmanitosť a tvorivú hravosť

(rozhovor)

Rozprávali sme sa s nadanou rozvíjajúcou sa Cosplayovou návrharkou a výtvarníčkou Romanou Štefíkovou, ktorá nám v tomto rozhovore opísala svoje tvorivé tendencie od Cosplay až po samotnú výtvarnú tvorbu. 

Čo  ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ?  

 Odpoveď : Kresleniu, maľovaniu, ale taktiež aj rôznym kreatívnym aktivitám sa venujem už od mala. Moja tvorba začala prekresľovaním rôznych postavičiek z nálepiek, kariet, knihy atď. Bol to pre mňa ideálny spôsob ako si odpočinúť a uniknúť z reality. 

 

Predpokladám, že ťa aj niekto „učil“. Kto to bol? A čo ti to dalo ? 

 Odpoveď : Celá tvorba začala na základnej škole, kde ma usmerňovala učiteľka na hodinách výtvarnej výchovy a zvyšok času som si kreslila a maľovala vo voľnom čase. Na strednej škole som tiež tvorila väčšinou vo voľnom čase, ale taktiež som chodila na krúžok, kde ma učiteľ pripravoval na talentové skúšky na vysokú školu. Na vysokej škole som študovala odbor učiteľstvo výtvarnej výchovy a psychológie. Tam som získala najviac praktických skúseností a zručností, ktoré boli prevažne všeobecného charakteru. Aktuálne tvorím pod vedením umelca Didier Le Mar © na výtvarných hodinách od BEAUTIFUL ART gallery. Didier Le Mar © mi pomáha zdokonaľovať techniky, ktoré mi otvárajú priestor pre aktívnu tvorbu a autentické sebavyjadrenie. 

 

Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu? 

 Odpoveď : Fantazijné prvky, tajomno. Rada tvorím práce, ktoré majú hlbší význam a len pozorné a chápavé oči ho môžu nájsť.

 

Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ? 

  Odpoveď : Mám rada rôzne techniky. Z klasických, kresba ceruzkou, uhlíkom, maľba akrylom, akvarelom. V obľube mám taktiež perokresbu a maľbu tušom. Okrem týchto techník som do tvorby jedného obrazu zakomponovala aj ornamenty vytvorené tavnou pištoľou. Taktiež mám aj práce textilného a modelárskeho charakteru ako sú cosplaye (Cosplay je zložený zo slov “costume” a “play” čo znamená “kostýmová hra”.)  a inštalácie. V rámci cosplaya uplatňujem veľa rôznych techník. Od kreslenia návrhov, cez konštrukciu odevu, alebo brnenia až po farbenie. Jedná sa o výrobu kostýmu na postavu, ktorá pochádza z filmu, seriálu, anime, hry atď. Následne človek, ktorý si vytvoril tento kostým si ho oblečie a potom stvárňuje postavu, ktorú si vybral. 

 

Čo, alebo koho považuješ za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov? 

  Odpoveď : Pre mňa nie je jedna najlepšia inšpirácia. Inšpiráciu alebo múzu čerpám z rôznych podnetov. Záleží len od toho, ako som aktuálne tvorivo naladená a čo ma vtedy láka. 

 

Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze? 

  Odpoveď : Záleží od typu, námetu a techniky. Niektoré menšie práce pár dní a niektoré aj viac ako dva mesiace. Som perfekcionista a svoje práce sa snažím tvoriť precízne a do detailu. 

 

Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdá? 

  Odpoveď : Myslím, že na všetky svoje práce som hrdá rovnako. Každá je zaujímavá v niečom inom a zároveň každá jedna ma obohatila o novú skúsenosť a posunula ma ďalej.

 

Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno ktoré ? 

  Odpoveď : Väčšinou pracujem podľa seba, intuitívne a tak ako to cítim no zároveň obdivujem staré práce našich majstrov z obdobia novoveku. 

 

Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe? 

 Odpoveď : Môj najväčší úspech je, že stále tvorím a mám chuť sa naďalej zlepšovať. Pretože osobne si myslím, že v umení je veľmi dôležitá aj trpezlivosť. 

 

Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?

 Odpoveď : Myslím, že áno. Je rozdiel, keď si niekto kreslí obrazky len tak pre radosť, ako keď niekto tvorí celým svojim srdcom a do svojej práce vkladá aj kúsok seba. Preto si myslím, že na výstave by mali byť práce autora, ktorý už má aspoň z časti svoj vlastný rukopis. 

 

Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty?

  Odpoveď : Nemyslím si, že by dnešná generácia nerozumela výtvarnému umeniu. Skôr si myslím, že celá naša generácia len inak vníma výtvarné umenie ako generácie pred nami. Toto vnímanie môže byť dosť ovplyvnené aj iným spôsobom života než aký viedli ľudia v predchádzajúcich obdobiach. Dnes sa podľa mňa uplatňujú skôr diela konceptuálneho alebo abstraktného charakteru. No mne osobne sa viac páči tvorba našich predkov. 

 

Viem o tebe, že momentálne pracuješ na dielach k svojej výstave. Vieš nám o tom prezradiť niečo bližšie?

  Odpoveď : Moja výstava by mala byť fantazíjneho charakteru. Mám veľmi rada prírodu a preto by som chcela cez túto výstavu poukázať na vzťah človeka s prírodou. Námetom mojich prác budú lesy a lesné bytosti. 

 

Akú hudbu si púšťaš keď tvoríš a prečo?

  Odpoveď : Počúvam rôzne druhy hudby a keď tvorím, záleží od mojej nálady a námetu mojej práce. Keď pracujem na niečom fantazíjneho charakteru, tak rada počúvam soundtracky z filmov, seriálov, alebo dobovú hudbu. Ak tvorím cosplay tak veľmi rada počúvam hudbu typickú pre hráčov hier, napríklad NCS.

 

Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil? 

  Odpoveď : Z výtvarných smerov ma zaujal surrealizmus a to preto, lebo mám rada diela Salvadora Dalího. Jeho spôsob akým zobrazoval svoje sny ma veľmi fascinuje. Vždy sa tam dá nájsť niečo zaujímavé.  

 

Čo by si chcela na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?

  Odpoveď : Chcela by som sa veľmi poďakovať môjmu učiteľovi Didier Le Mar ©   a galérii BEAUTIFUL ART grand gallery za to, že mi poskytli možnosť rozvíjať sa a napredovať vo svojej tvorbe pod ich krídlami. Som rada, že u nás žijú takíto skvelí ľudia, ktorí podporujú mladých umelcov, pretože len umelec dokáže pochopiť druhého umelca. Ďakujem

 

 

 

Diela rozvíjajúcej sa výtvarníčky Romany Štefíkovej si môžete zakúpiť alebo objednať na zákazku exkluzívne v BEAUTIFUL ART grand gallery.

Objednávky prijímame na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

  

 

Autor článku : BEAUTIFUL ART grand gallery  /  Lucia Takáčová  Copyright ©  2020 

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar