Soňa Nekorancová - Milujem Fantasy art a mytologické témy

(rozhovor)

Rozprávali sme sa s nadanou grafičkou Soňou Nekorancovou, ktorá nám v tomto rozhovore opísala jej lásku k fantasy art a jej mytologickú tvorbu.

   

 

 Čo ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ?  

 Odpoveď : Milujem fantasy a všetko s tým spojené. Možnosť vytvoriť si svoj vlastný svet na papieri bolo vždy niečo, čo ma k sebe priťahovalo. Žijem bežným životom a pomocou papiera a ceruzky sa dostávam na miesta a stretávam s bytosťami s ktorými by som sa inak nikdy nebola schopná stretnúť. Kresleniu sa venujem už od roku 2012. Uvidela som jeden obraz na internete a povedala som si, že presne takto musím vedieť kresliť aj ja.
 
Predpokladám, že ťa aj niekto „učil“. Kto to bol? A čo ti to dalo ? 
 
 Odpoveď :   Zo začiatku ma neučil nikto, som poväčšine samouk, neskôr som získavala informácie a referencie o anatómií atď. z rôznych videí. Posledný rok som sa však prihlásila na kurzy kreslenia od BEAUTIFUL ART gallery k umelcovi Didier Le Mar ©, ktorý ma naučil techniky, ktoré mi umožnili sa posunúť v mojej tvorbe. Ukázal mi aj iné možnosti a perspektívy kreslenia a to sú veci, ktoré vám nikto len tak neukáže.
 
Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu? 
 
 Odpoveď :   Venujem sa a zaujímam sa o mytológiu všetkých náboženstiev, ako aj o božstvá ktoré uctievajú. Mám rada postavy a bohov, ktorí v mytológii a teda celkovo aj v povedomí ľudí nemajú veľkú popularitu a nie je im venovaná veľká časť v týchto príbehoch. Kreslím preto tajomné a "temné božstvá", ktoré majú tak isto svoje miesto v akomkoľvek panteone. To by som povedala asi, že je pre mňa také najtypickejšie.
 
Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ? 
 
  Odpoveď :  Najradšej kreslím ceruzkou, pastelom a technickými perami súčasne. Veľmi rada kreslím ale aj digitálne, čo je teraz veľmi dobré médium, keď potrebujem rýchlo vedieť ako niečo vyzerá, bez toho aby som zakreslila papier.
 
Čo, alebo koho považujes za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov? 
 
  Odpoveď : Najväčšia inšpirácia pre mňa pri kreslení je hudba. Pri krásnej hudbe mi prichádzajú na rozum nádherné námety, ktoré sa pýtajú na papier. Ďalším mojím zdrojom su PC hry. Som vášnivý hráč a mnohé moje námety pochádzajú práve z hier, ktoré som hrala. 
 
Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze? 
 
  Odpoveď :  Medzi dvoma týždňami až mesiacom. Záleží od veľkosti papiera a od počtu detailov, ktoré na ňom chcem mať.
 
Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdá? 
 
  Odpoveď :  Myslím, že ten posledný, ktorý som nakreslila je vždy môj najobľúbenejší. Nedokážem povedať, či som na neho najviac hrdá. Obrazy sú ako moje deti.. ste na nich hrdý aj keď sú nepodarené.
 
Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno, ktoré ? 
 
  Odpoveď :  Čo sa týka umelcov, tak vzor nemám žiadny. Je ich strašne veľa a každý je v niečom jedinečný. Vždy som chcela byt jedinečná a odlišovať sa od ostatných, takže by som povedala, že som si vzorom sama sebe.  
 
Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe? 
 
 Odpoveď : Výstava, ktorá bude na budúci rok, na ktorú sa momentálne pripravujem.
 
Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?
 
  Odpoveď :  Myslím že áno. Nie je výstava ako výstava, kvalita výstavy sa odzrkadľuje od kvality diel a talentu samotného autora, pretože originalita nestačí pokiaľ v dielach nie je vidno znalosti, zručnosť a um samotného autora. Výstavou nekvalitných diel, si autor ničí meno a tým pádom celá snaha čas a energia vyšli na vnivoč. 
 
Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty?
 
  Odpoveď :  Pre mňa boli najväčší umelci renesanční maliari. Ich dokonalá znalosť anatómie je pre mňa fascinujúca. Tento druh umenia je podľa mňa naozaj umenie, pretože abstraktné, disproporčné a neforemné veci a machule dokáže namaľovať každý. Nie som fanúšik "moderného" umenia a mám rada ľudí a veci keď vyzerajú na papieri reálne.
 
Viem o tebe, že momentálne pracuješ na dielach k svojej výstave. Vieš nám o tom prezradiť niečo bližšie?
 
  Odpoveď : Momentálne pracujem na dielach, ktoré sú zo série antických božstiev a mytologických bytostí, ako napr. Medúza... Chcela by som ľuďom priblížiť bohov, o ktorých sa moc nehovorí a nevie, ako bol napríklad boh Thanatos.  Ďalej mám i Egyptskú mytológiu alebo aj japonskú, kde znova budem znázorňovať "temnejšiu" stranu božstiev. Celkovo celá výstava bude zameraná na mytologické bytosti a božstvá.
 
Akú hudbu si púšťaš keď tvoríš a prečo?
 
  Odpoveď :  Milujem epickú muziku ako sú soundracky z hier alebo filmov. Púšťam si to vždy keď kreslím akýkoľvek žáner, pretože tento druh hudby ma stále udržuje akoby v inom "svete".
 
Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil? 
 
  Odpoveď :  Magický realizmus, ktorý je pomerne "mladý" smer, pretože milujem fantasy svet a v tomto smere sa môžete doslova vyblázniť. Neobmedzuje vás žiadna hranica a všetko je možné, všetci môžu vyzerať všelijako. Renesancia, pretože toto obdobie bolo pre umenie najgeniálnejšie a umelci, ktorí v tomto smere tvoria sú podľa mňa naozaj umelci. Realizmus, pretože mám rada, keď veci vyzerajú naozaj reálne. tým myslím, stolička vyzerá ako stolička a nie ako kusy náhodných dosiek držiace silou vôle.
 
Čo by si chcela na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?
 
  Odpoveď :  Chcela by som im hlavne poďakovať, že sa dočítali až sem a ak budú mať chvíľu voľného času, nech sa prídu pozrieť na zaujímavú výstavu mojich obrazov, kde verím, že sa budú mať na čo pozerať. 

 

 

 

Diela výtvarníčky Soni Nekorancovej si môžete zakúpiť alebo objednať na zákazku exkluzívne v BEAUTIFUL ART grand gallery.

Objednávky prijímame na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

  

 

Autor článku : BEAUTIFUL ART grand gallery  /  Lucia Takáčová  Copyright ©  2020 

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar