Monika Šimková - Realizmus a sociálny realizmus je pre mňa ten nezaujímavejší výtvarný smer

(rozhovor)

Rozprávali sme sa s talentovanou rozvíjajúcou sa výtvarníčkou Monikou, ktorá nám v tomto rozhovore opísala svoju tvorbu.

 

Čo ťa doviedlo k maľovaniu a ako dlho sa tomu už venuješ?  

 Odpoveď : Rada som kreslila už ako dieťa, vždy ma to bavilo a upokojovalo. Prvý krát som sa so svojou kresbou zúčastnila na súťaží už v druhom ročníku na ZŠ (pamätám, že to bola kresba Jánošíka) aj keď bez úspechu. Neskôr som sa ku kresbe dostala až na strednej škole a keďže mám odevnú priemyslovku, tak so zameraním na odevné výtvarníctvo. V tom som sa však nenašla a ďalej som sa tomu nevenovala. Keďže ma to k maľbe a umeniu celý život ťahalo, začala som sa počas materskej dovolenky tomu viac venovať. Skúšala som hlavne techniku  „Alla prima“ mokré na mokré, čo sa mi veľmi zapáčilo. Svoj talent som však začala rozvíjať naplno až počas kurzu v BEAUTIFUL ART gallery pod vedením umelca Didier Le Mar ©. Zmenu k lepšiemu som si hneď všimla nie len ja, ale aj moji známi, za čo som veľmi vďačná. 

 

Predpokladám, že ťa aj niekto „učil“. Kto to bol? A čo ti to dalo ? 

 Odpoveď :   Tak, ako som už spomínala, momentálne sa stále učím a rozvíjam svoj talent pod vedením umelca Didier Le Mar © . Jeho prístup je veľmi priateľský a profesionálny. Tu som rozšírila svoje obzory aj o iné techniky kreslenia a maľby, ako je napríklad perokresba alebo akvarel. 

 

Čo je podľa teba typické pre tvoju tvorbu? 

 Odpoveď : Pre moju tvorbu je typická farebnosť a čo najviac sa priblížiť reálnemu obrazu, ktorý mám v predstave. 

 

Akú výtvarnú techniku najviac obľubuješ pri tvorbe ? 

  Odpoveď : Najviac obľubujem akryl a olejomaľbu, ale veľmi ma zaujala aj perokresba. 

 

Čo, alebo koho považuješ za najlepšiu inšpiráciu/múzu pri tvorbe obrazov? 

  Odpoveď : Keďže som vyrastala v malej dedinke v krásnom prostredí, obklopená lesom a prírodou, tak je pre mňa práve príroda, život na dedine, detská bezstarostnosť a čistota veľkou inšpiráciou.

 

Je to zrejme veľmi individuálne, ale ako dlho ti zhruba trvá práca na jednom obraze? 

  Odpoveď :  Práca na obraze mi trvá niekedy pár hodín, inokedy aj týždeň. Samozrejme záleží od techniky, akou je daný obraz vytvorený. 

 

Ako je to s tvojou prácou? Na ktorý zo svojich obrazov si najviac hrdá? 

  Odpoveď :  Najviac hrdá som práve na obrazy vytvorené technikami, ktoré som doposiaľ neskúšala, ako sú perokresby, alebo napríklad akvarelový obraz líšky. 

 

Čo vzory? Máš nejaké? Ak áno, ktoré ? 

  Odpoveď :   Mojím vzorom sú mnohí, napríklad Martin Benka, keďže milujem život na dedine a prírodu. Taktiež Bob Ross, alebo aj slávny Leonardo da Vinci, ale páči sa mi tvorba aj iných známych umelcov. 

 

Čo považuješ za najväčší úspech vo svojej tvorbe? 

 Odpoveď : Zatiaľ najväčším úspechom je práve tento kurz, ktorý mi pomáha viac sa rozvíjať.

 

Existuje podľa teba nejaká hranica, cez ktorú sa musí maliar dostať, aby mohol začať vystavovať?

  Odpoveď :  Určite existuje, ale myslím, že u každého individuálne. Maliar musí mať určite zvládnuté techniky kreslenia a maľovania, aby vedel dobre vyobraziť to, čo chce svojím dielom povedať. 

 

Rozumie podľa teba súčasná generácia maliarov výtvarnému umeniu? A ako ho vnímaš ty?

  Odpoveď :  Ja si myslím, že rozumie, len si treba vybrať umelca, ktorý je srdcu a každého predstave najbližší. 

  

Akú hudbu si púšťaš keď tvoríš a prečo?

  Odpoveď :  Hudbu počúvam naozaj rôznu od klasiky napr. Štyri ročné obdobia od A. Vivaldiho cez Michaela Jacksona, Seala až po Karla Gotta, alebo zo súčasnej hudby ma momentálne oslovila pieseň od Master KG Jerusalema. 

 

Ktorý výtvarný smer uznávaš? Skús nám aj povedať v čom ťa oslovil? 

  Odpoveď : Ja si viem v každom výtvarnom smere nájsť niečo, čo ma fascinuje, ale smer ktorý je mi najbližšie je práve realizmus a sociálny realizmus. 

 

Čo by si chcela na koniec rozhovoru odkázať čitateľom týchto riadkov?

  Odpoveď :   Chcem im odkázať, aby rozvíjali talent, ktorý dostali od Boha a určite ich to urobí šťastnými. Ako povedal čínský filozof Konfucius "Vyberte si prácu, ktorú budete milovať a už nikdy v živote nebudete musieť ani jeden deň pracovať“

 

 

 

Diela rozvíjajúcej sa výtvarníčky Moniky Šimkovej si môžete zakúpiť alebo objednať na zákazku exkluzívne v BEAUTIFUL ART grand gallery.

Objednávky prijímame na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

  

 

Autor článku : BEAUTIFUL ART grand gallery  /  Lucia Takáčová  Copyright ©  2021

Spoločnosť

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
IČO: 46969276   DIČ: 2023681275
Banka: Tatrabanka a.s.
Účet: SK3711000000002946062789

Kontakt

BEAUTIFUL ART s.r.o
Južná trieda 4.B
040 01 Košice
 
Tel.: 0944033123, 0904333202
E-mail:
Copyright © BEAUTIFUL ART s.r.o 2019.. Všetky práva na texty a foto materiál uvedené na tejto stránke sú výhradným duševným a autorským vlastníctvom spoločnosti BEAUTIFUL ART s.r.o a Didier Le Mar